Frihed og uafhængighed

Stina har taget sit kørekort hos HandicapBilistCentret, og oplever, at hun trods sit handicap, har fået stor frihed og uafhængighed. Ikke mindst kan hun nu selv aflevere og hente sin yngste i børnehaven.

Stort set lige siden Stina kom til verden i 1982 har hun været afhængig af andres hjælp og assistance, når hun skulle noget. Allerede som spæd fik hun konstateret en form for mild muskelsvind, der påvirkede hendes gangfunktion, og som fireårig kom hun i kørestol.

- De første mange år har jeg jo måtte køre med familie og venner, hvis jeg ville noget eller alternativt tage med det offentlige, men det er ikke nemt som kørestolsbruger. Jeg har ofte set en bus køre fra mig, fordi jeg ikke kom med den, og det er ikke en speciel rar fornemmelse, fortæller Stina.

Allerede som 18-årig var Stina henvist til HandicapBilistCentret (dengang PTU) med henblik på at få et kørekort, så hun kunne komme rundt, men kommunen trak støtten i sidste øjeblik, så det var først i 2013, at hun fik sin nye hjemkommune til at betale.

- Det var vigtigt for mig at starte hos HandicapBilistCentret, hvor jeg ved, at undervisningen er god. Jeg vil ikke ligge kommunen til last, så jeg ville gerne bestå både den teoretiske og den praktiske prøve uden problemer, og det gjorde jeg. Underviserne hos HandicapBilistCentret er virkelig gode og tålmodige, siger Stina.

Stina kunne efterfølgende overtage sin svigerfars handicapbil, og en helt ny verden åbnede sig for hende.

- Det er jo virkelig fedt at få et kørekort. Jeg er jo ikke længere afhængig af nogen, end ikke af min mand. Hvis jeg har lyst, kan jeg tage mine to børn med i zoo eller køre hen og besøge mine forældre, uden det skal planlægges. Jeg kan være spontan og selvhjulpen, siger Stina.

Stina er gift og har to børn, så for hende gør det virkelig en verden til forskel, at hun kan aflevere sin mindste i børnehave om morgenen eller købe ind i løbet af dagen uden, at hun skal vente til hendes mand kommer hjem i løbet af eftermiddagen.

Stina startede på sin køreundervisning hos HandicapBilistCentret i november 2013, og i marts 2014 var hun selvkørende.